Kyseessä on siis (rakkaus)tarina Edwardista ja Bellasta. Bella muuttaa Forksiin, pikkukaupunkiin, isänsä luo ja ensimmäisenä koulupäivänään kohtaa hänet, Edwardin. Edward ei kuitenkaan aluksi innostu uudesta biologianparistaan, mutta kuinkas sitten kävikään. Bella rakastuu, Edward rakastuu ja heistä tulee pari. Hieman Romeo & Julia-tyyppinen tarina saa uuden käänteen ja hetken kaikki on jo vaarassa päättyä varsin surullisesti.

Olenpas minä huono kertomaan kirjan juonesta ilman, että tukkisin sekaan kaikki omat mielipiteeni.

Houkutuksen suomenkielinen takakansi on varsin heikko, kyseessä ei ole niin huono kirja kuin mitä takakansi lupailee, vaan jotain aivan muuta. Romeota ja Juliaa tarina muistuttaa siinä, että Edwardin ja Bellan rakkaus on "kiellettyä". Mutta siltikään, tyypillistä rakkaustarinaa ei ole luvassa, Edward kun sattuu olemaan vampyyri. Voi sentään.

Ensilukemalla rakastuin kirjaan täysin ja elinkin pari päivää Forksissa, mikään muu ei nimittäin pysynyt ajatuksissani viittä minuuttia kauempaa. Niinpä kirja oli otettava uudelleen luettavaksi. Toinen lukukerta paljasti jo kirjan huonotkin puolet, kuten "miksi-vampyyrit-eivät-voi-tallustella-julkisesti-auringonpaisteessa" ja Edwardin komeuden ylenpalttinen hehkutus. Se tulee selväksi jo kirjan alussa, ei siitä tarvitse koko ajan muistutella. Juonikin on hieman ennalta-arvattava. Mutta löytyy kirjasta toki hyviäkin puolia, enemmän kuin huonoja.

Pidän kirjassa erityisesti siitä, että Edwardin (ja muiden Cullenien) vampyyriutta ei korosteta turhaan, eikä varsinkaan upota tavallisiin kliseisiin, vaan niistä jopa pilaillaan hieman. Luvassa ei siis ole valkosipulia, teräviä kulmahampaita, arkkuja ja viittoja. Heissä on omat erityiset piirteensä (kuten täydellisyys...), mutta siltikin. Myös se, että Bella ei ole mikään täydellinen neiti, vaan kömpelö ja onnettomuusaltis nuori nainen on mukavaa. Hän on inhimillinen, ja niin ihanan sarkastinen. Ja niin kylmähermoinen! Tyttö joka valmistautuu vierailuun (vampyyri)poikaystävänsä kotona (viisi muuta vampyyria) ja on huolissaan tasan siitä, hyväksyykö Edwardin perhe hänet. Pelottavaa. Toisaalta, hänhän seurustelee vampyyrin kanssa. Ei mikään arkajalan juttu.