"Kun sivilisaatio romahtaa, Nellillä ja Evalla on vain yksi vaihtoehto: paluu luontoon"

"Pohjois-Amerikan yhteiskuntarakenne on hajoamassa. Sähköä ei enää ole, bensa on lopussa, kaupat ryöstetty tyhjiksi ja virustaudit tappavat ihmisiä. Seitsemäntoistavuotias Nell ja kahdeksantoistavuotias Eva asuvat isänsä kanssa eristyksissä syrjäisessä kotitalossaan Kaliforniassa. Isän kuoleman jälkeen tytöt jäävät yksin...." Ja niin edelleen, kertoo takakansi.

Tämän kirjan lainasin vain ja ainoastaan sen nimen takia, se kuulosti mukavalta. Takakansiteksti ei heti innostanut, mutta avattuani kirjan, ei sitä voinut enää lopettaa. Olin itseasiassa jotenkin kuvitellut tytöt hieman vanhemmiksi (kiinnitin ikään huomiota vasta nyt takakannen tekstiä kopioidessani).

Kirjan kertojana toimii Nell, jolle sisko antaa joululahjaksi tyhjän muistikirjan. Välillä Nell kertoo takaumina lapsuuden muistoistaan, kaupunginkäynneistään, isänsä kuolemasta jne., mutta suurin osa kirjasta on nykyhetkeä, kertoo miten tytöt selviävät päivästä toiseen. Ensin tytöt odottavat, että joku pelastaisi heidät, että sähköt palaisivat ja oltaisiin niinkuin ennenkin, mutta pikkuhiljaa tajuntaan hiipii ajatus siitä, että asiat eivät heti muutu, että tämä on nyt heidän elämänsä, eikä heitä kukaan tule pelastamaan.

Nell, jonka suunnitelmiin kuului Harvardiin pääsy luottaa tietosanakirjasarjaan ja Eva tanssiin. Asiat johtavat toisiin ja molemmat luopuvat omastaan.

Tykkäilin kirjasta kovasti, joskus on tullut itsekin leikiteltyä ajatuksella, että entäpäs jos palaisi luontoon, eläisi sillä, mitä metsästä saa. Mutta täällä Suomessa asiat voisivat olla vaikeampia kuin Kaliforniassa. Tämä kirja kannattaa kyllä lukea, jos on yhtään ylimääräistä aikaa ja kiinnostusta. Välillä tuntui, että asiat olivat ehkä jopa hieman liian helppoja tytöille, ruokaa löytyi, mutta kuitenkin, melko realistinen, mukaansatempaava kirja. Missään vaihessa en tosin päässyt selville, mihin aikaan tapahtumat sijoittuivat, luultavasti kuitenkin 1900-luvun viimeiselle vuosikymmelle.

Mukavaa, kun on taas aikaa lukea.